Choroby i szkodniki warzyw

 


Książka "Choroby i szkodniki warzyw" jest nieocenionym przewodnikiem dla każdego, kto zajmuje się uprawą warzyw – od początkujących ogrodników po doświadczonych producentów rolnych. Przejrzysta struktura i dokładne opisy sprawiają, że jest to publikacja, która powinna znaleźć się na półce każdego miłośnika ogrodnictwa. Ośmielę się nawet o stwierdzenie, że jest to najlepsza w tej chwili dostępna na rynku książka o tej tematyce.

Przewodnik został napisany przez dwoje autorów: dr Marię Rogowską (odpowiedzialną za opisy szkodników) i dr Jana Sobolewskiego (odpowiedzialny za opisy chorób) z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.

Autorzy prezentują szczegółowo agrofagi, które występują lub wkrótce mogą występować (ocieplający się klimat sprawia, że coraz częściej pojawiają się w Polsce patogeny, zwłaszcza szkodniki, które do tej pory spotykało się w cieplejszych rejonach południowej Europy) na warzywach uprawianych zarówno w gruncie jak i pod osłonami. Książka podzielona jest na rozdziały o chorobach i szkodnikach danej grupy warzyw:

  • strączkowe
  • cebulowe
  • dyniowate
  • kapustne
  • korzeniowe
  • liściowe
  • psiankowate
  • rabarbar
  • szparagi
  • szkodniki wielożerne


Drobiazgowe, obszerne opisy wyglądu poszczególnych stadiów zostały wzbogacone wieloma ilustracjami pomocnymi w poprawnym określeniu zagrożenia. Zdjęcia ułatwiają identyfikację choroby lub szkodnika, który zaatakował warzywa. Specjalistów i studentów uczelni rolniczych i przyrodniczych powinny zainteresować zdjęcia spod mikroskopów.

Kiedy problem zostanie rozpoznany, to trzeba mu jakoś zaradzić. Książka daje więc wskazówki jak choroby i szkodniki nie tylko zwalczać, ale także im występowaniu zapobiegać poprzez m.in.

  • wybór odpowiedniego stanowiska dla warzyw
  • wykorzystanie odmian odpornych
  • termin siewu
  • pielęgnację warzyw, aby były w dobrej kondycji
  • wykorzystanie dostępnych na rynku produktów (często pochodzenia naturalnego) mających na celu ograniczenie występowania patogenów

Jeśli sięgniecie po środki chemiczne staje się niezbędne, książka podpowiada jakich substancji czynnych użyć oraz w jakim terminie to zrobić, aby zabiegi były skuteczne i przede wszystkim nie zagrażały innym mieszkańcom ogrodu. Niestety przez dynamicznie zmieniający się z roku na rok problem wycofywania ze sprzedaży niektórych środków ochrony roślin, nie znajdziemy tu konkretnych nazw np. oprysków. Autorzy odsyłają jedynie do aktualnych programów ochrony roślin warzywnych. 

"Choroby i szkodniki warzyw" to najobszerniejsze w języku polskim kompendium wiedzy, które dostarcza zarówno wiedzy teoretycznej, jak i praktycznej. Dzięki szczegółowym opisom chorób, fotografiom oraz praktycznym poradom, książka ta jest doskonałym wsparciem dla każdego, od ogrodnika amatora, przez rolnika aż po specjalistów zajmujących się problemami w uprawie warzyw na co dzień. W książce podoba mi się to, że znajdziemy nie tylko te choroby i szkodniki występujące pospolicie, ale także te występujące rzadko, przez co ich samodzielne rozpoznanie staje się utrudnione. Zwróciłem także uwagę, że nazwy chorób i szkodników zostały podane nie tylko po polsku i łacinie, ale także po angielsku, francusku, niemiecku i rosyjsku, dzięki czemu w razie potrzeby można dodatkowo jeszcze poszukać i zgłębić wiedzę nie tylko w polskim internecie. Zdecydowanie polecam tę pozycję, szczególnie dla osób, które pragną lepiej zrozumieć problemy zdrowotne swoich warzyw i skutecznie im przeciwdziałać.

Tytuł: Choroby i szkodniki warzyw

Autor: dr Maria Rogowska, dr Jan Sobolewski

Wydawca: Plantpress

Liczba stron: 279

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Co z tego wyrośnie? Chwast czy nie?

Permakultura w ogrodzie. Miesiąc po miesiącu