Choroby i szkodniki warzyw
Książka "Choroby i szkodniki warzyw" jest nieocenionym przewodnikiem dla każdego, kto zajmuje się uprawą warzyw – od początkujących ogrodników po doświadczonych producentów rolnych. Przejrzysta struktura i dokładne opisy sprawiają, że jest to publikacja, która powinna znaleźć się na półce każdego miłośnika ogrodnictwa. Ośmielę się nawet o stwierdzenie, że jest to najlepsza w tej chwili dostępna na rynku książka o tej tematyce.
Przewodnik został napisany przez dwoje autorów: dr Marię Rogowską (odpowiedzialną za opisy szkodników) i dr Jana Sobolewskiego (odpowiedzialny za opisy chorób) z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.
Autorzy prezentują szczegółowo agrofagi, które występują lub wkrótce mogą występować (ocieplający się klimat sprawia, że coraz częściej pojawiają się w Polsce patogeny, zwłaszcza szkodniki, które do tej pory spotykało się w cieplejszych rejonach południowej Europy) na warzywach uprawianych zarówno w gruncie jak i pod osłonami. Książka podzielona jest na rozdziały o chorobach i szkodnikach danej grupy warzyw:
- strączkowe
- cebulowe
- dyniowate
- kapustne
- korzeniowe
- liściowe
- psiankowate
- rabarbar
- szparagi
- szkodniki wielożerne
Drobiazgowe, obszerne opisy wyglądu poszczególnych stadiów zostały wzbogacone wieloma ilustracjami pomocnymi w poprawnym określeniu zagrożenia. Zdjęcia ułatwiają identyfikację choroby lub szkodnika, który zaatakował warzywa. Specjalistów i studentów uczelni rolniczych i przyrodniczych powinny zainteresować zdjęcia spod mikroskopów.
Kiedy problem zostanie rozpoznany, to trzeba mu jakoś zaradzić. Książka daje więc wskazówki jak choroby i szkodniki nie tylko zwalczać, ale także im występowaniu zapobiegać poprzez m.in.
- wybór odpowiedniego stanowiska dla warzyw
- wykorzystanie odmian odpornych
- termin siewu
- pielęgnację warzyw, aby były w dobrej kondycji
- wykorzystanie dostępnych na rynku produktów (często pochodzenia naturalnego) mających na celu ograniczenie występowania patogenów
Jeśli sięgniecie po środki chemiczne staje się niezbędne, książka podpowiada jakich substancji czynnych użyć oraz w jakim terminie to zrobić, aby zabiegi były skuteczne i przede wszystkim nie zagrażały innym mieszkańcom ogrodu. Niestety przez dynamicznie zmieniający się z roku na rok problem wycofywania ze sprzedaży niektórych środków ochrony roślin, nie znajdziemy tu konkretnych nazw np. oprysków. Autorzy odsyłają jedynie do aktualnych programów ochrony roślin warzywnych.
"Choroby i szkodniki warzyw" to najobszerniejsze w języku polskim kompendium wiedzy, które dostarcza zarówno wiedzy teoretycznej, jak i praktycznej. Dzięki szczegółowym opisom chorób, fotografiom oraz praktycznym poradom, książka ta jest doskonałym wsparciem dla każdego, od ogrodnika amatora, przez rolnika aż po specjalistów zajmujących się problemami w uprawie warzyw na co dzień. W książce podoba mi się to, że znajdziemy nie tylko te choroby i szkodniki występujące pospolicie, ale także te występujące rzadko, przez co ich samodzielne rozpoznanie staje się utrudnione. Zwróciłem także uwagę, że nazwy chorób i szkodników zostały podane nie tylko po polsku i łacinie, ale także po angielsku, francusku, niemiecku i rosyjsku, dzięki czemu w razie potrzeby można dodatkowo jeszcze poszukać i zgłębić wiedzę nie tylko w polskim internecie. Zdecydowanie polecam tę pozycję, szczególnie dla osób, które pragną lepiej zrozumieć problemy zdrowotne swoich warzyw i skutecznie im przeciwdziałać.
Tytuł: Choroby i szkodniki warzyw
Autor: dr Maria Rogowska, dr Jan Sobolewski
Wydawca: Plantpress
Liczba stron: 279
Komentarze
Prześlij komentarz